Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2020 23:35 - Корупция в "Спаси талант'
Автор: spasitalantizmama Категория: Новини   
Прочетен: 380 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Уважаеми читатели,

Казвам се Димитър Величков.

Може би някои от вас ме познават от изпълненията ми в последния сезон на предаването ‘България търси талант’.

На първо време искам да благодаря на всички, които са ме подкрепили с гласа си в рамките на предаването.

Пиша това обръщение с цел да дам светлина към един обществен казус, който беше покварен от доста сериозни грешки. Става дума за предаването "България търси талант" и в частност - кампанията "Спаси талант", която трябваше да излъчи последния финалист, измежду отпадналите на полуфинал участници преди това.

След края на вота за кампанията ""Спаси талант"" бтв излязоха с обявление,че са нарушени правилата на кампанията и че са засечени софтуери за автоматично подаване на гласове. Къде обаче бтв е упоменала каквито и да е правила, за да претендира, че те са нарушени ?

 Всичко е представено на официалната страница на кампанията. Пишеше само, че всеки има право на 40 вота общо за 24-те часа, в които беше активна кампанията.  Но има някои фактори, които доста променят тълкуванието на това обявление. Тези фактори са :

 След изразходването на тези 40 вота в онлайн гласуването, зрителят, ако посети отново страницата, но от друг браузър, от друго устройство или след изтриване на данните от сърфирането, съобщение на официалния сайт на кампанията посочва, че зрителят има нови 40 вота, възможни за подаване. Как обикновения зрител следва да изтълкува това ? Аз лично, когато видях това , веднага направих асоциация с обявлението на официалния сайт и сметнах, че след, като зрителя има право пак и пак на нови 40 вота, значи в обявлението се има предвид 40 вота общо, но на гласоподавателна кампания (която трае например няколко минути, докато се наберат въпросните вотове ), а не за всичките 24 часа. Т.е. стимулира се множествения вот, редуването на гласоподавателни кампании от по 40 вота, с цел по-интензивно гласуване.

Доста неясен начин на обявление на кампанията, особено предвид това, че накрая резултатите бяха потулени и необявени .  Според мен, идеята е   стимулиране, освен на това зрителя да посочи кого подкрепя, също така и да посочи, КОЛКО СИЛНО го подкрепя... изразено в броя гласове..както и повече реклама за предаването. Т.е. множествен вот, който дава възможност за степенуване ИНТЕНЗИТЕТА на вота. Така беше и със смс-ите в живите предавания - изрично беше посочено 40 вота на НОМЕР, а не НА ЧОВЕК, което, предвид факта, че човек може да има повече от един номер, следва да се тълкува, като покана за по-интензивно гласуване и от другите ти номера. А и самия вот можеше да бъде от само един смс, а не 40. Идеята да са 40 сочи към тази асоциация ( смисъла е също и бтв да печели от тези смс-и). В онлайн гласуването за Спаси талант има също комерсиален елемент - да се разглеждат повече клипове, следователно да се гледат повече рекламите от повече хора, а и въобще да се осъществи по-тесен контакт на хората със самото предаване, с цел - реклама.

Чудното е, че нищо не е обявено прозрачно (най-вече резултатите, както от живите предавания и смс-ите, така и от Спаси талант). Така зрителя си задава въпроса защо всичко трябва да се случи така... бтв просто можеше да направи гласуването така, че с един бутон да посочиш, колко гласа точно искаш да подадеш. Но точно присъствието на зрителя в сайта, да набира изморително този бутон "гласувай" всъщност го притегля да стои повече, това вкарва шоуто повече в съзнанието му... като реклама. Т.е. търси се вероятно ясна цел ти да присъстваш колкото може повече там и да набираш  бутона, но един факт сочи, че това не е задължително, макар и желателно. Този факт е позволяването да се ползва в гласуването второ устройство, паралелно (едновременно) с основното. Ако влезеш в сайта от компютър и таблет едновременно, и искаш да подадеш, като цяло 6000 гласа, можеш да ползваш таблета, като спомагателно средство,паралелно. Нещо, което бтв разрешава (тъй, като, като влезеш от другото устройство имаш пак нови 40 вота). Това сочи, че бтв няма нищо против ти да подадеш своите вотове  без непременно да хабиш време да стоиш в сайта. Това време иначе би било необходимо за да набираш бутона постоянно. Това води до асоциацията, че въобще самото набиране на бутона и въобще постоянното висене в сайта (за да набираш бутона) не е задължително, защото съществуват софтуерни програми, които могат да се използват с тази цел, за да не се мориш ти.  Някои хора ще се запитат защо бтв ще го прави така, но според мен отговора е, че просто иска едновременно повече хора да присъстват повече време на сайта, и едновременно не иска непременно да задължава хората.  Мисълта ми е, че след, като пестене на време, чрез допълнително устройство е разрешено, значи и подаването на желаните от гласоподавателя гласове, чрез софтуер, също следва да е разрешено с цел пестене на време (човек, ако набира паралелно гласовете от две устройства, времето, необходимо за подаване на желаните вотове пада наполовина). Т.е., софтуер или хардуер - каква е разликата ?

Най-малкото бтв не е представила правилник и не ми е ясно на базата на какво претендира,че е използван неправомерно такъв софтуер, тъй, като на практика, официални правила няма ? И защо бтв заличи гласове, смятайки, че са подадени изкуствено от такъв софтуер ?

Другия въпрос е - Защо точно 40 вота ?

 Може би това да са накъсани на по 40, е препоръчителна мярка с идеята да не се претоварят сървърите, т.е. да се осигури една кратка пауза между всички 40 вота (желателна, но не и задължителна мярка). Следователно се получава кратка пауза, в което време потребителя или сменя браузъра, или сменя устройството, или трие сведенията от сърфирането (опция която всеки браузър има - това е полезно по принцип, защото не се забавя компютъра, по-малък е шанса да бъдем проследени от хакери, а и се трият вируси, прикрепени към тези данни). Явно тази пауза е препоръчителна, а не задължителна, защото онзи,  който изпраща вотове паралелно от две устройства, няма как да не я прекрачи (най-малкото ще съкрати престоя си в сайта, подавайки иначе същия брой гласове, които иска). Той ще изпрати същия брой гласове, който иска (примерно 6000) но два пъти по-бързо, използвайки паралелно две устройства. Също така, това, че пише 40 вота не значи, че има задължително кой знае какво значение дали са точно толкова. Може просто бтв да са взаимствали числото от играта със смс-ите в живите предавания, където бяха 40...и може да няма никакво значение самото число. Просто е дадено, като 40, а не един вота, за да се наклони асоциацията на зрителите към множествения вот, т.е. да се подканят да гласуват повече.

 

На официалния сайт на кампанията, не пише никакви правила. Долу в дъното на сайта има само "общи условия", но там не пише нищо по въпроса.

Важно в случая е да се отбележи, че бтв сама КАНИ зрителите да гласуват с нови и нови кампании от по 40 вота и то на официалния си сайт. При повторно посещение ясно пише, че ти остават още 40 вота (след, като вече си изхабил първите  40). Как един нормален, средно интелигентен човек би следвало да изтълкува това ? Ясно е, че няма официални правила и следва всичко да се асоциира и логизира на базата само на това, което е обявено. И най-вече да се направи паралела със смс  гласуванията при живите предавания, където действително не случайно са избрани 40, а не 1 смс-а, за да се стимулира същия този интензитет. И вероятно неслучайно е обявено 40 смс-а НА НОМЕР, а не на човек, предвид факта, че се разрешава явно гласуване и от други номера (човек може да има няколко номера, т.е. няколко телефона). А и бтв печели от тези смс-и.

Всичко се случва на официалния сайт на бтв и ако бтв искаше, вероятно щеше да промени нещо, защото тя владее собствения си сайт.

В целия този смисъл, обявлението от бтв за 40 вота общо в рамките на 24-те часа следва да се асоциира с всяка ОТДЕЛНА ГЛАСОПОДАВАТЕЛНА КАМПАНИЯ, която трае 40 гласа, вероятно за да може сървъра да си почине, а не да текат постоянно. Но, както казах, след, като времето, необходимо за подаване гласовете един по един не е задължително (защото ползването на вторично устройство го съкращава и спестява), значи постоянното набиране на бутона "гласувай" на сайта също не е задължително и използването на софтуер, със същата цел (пестене на време) е разрешено. 

Самото ръчно подаване на всеки един вот поотделно също не е логично да се счита за задължително,само по себе си, защото, в крайна сметка, идеята е човек да подаде една СВОЯ ИНФОРМАЦИЯ,ПОЗИЦИЯ,ВЪЗГЛЕД - какъв вот изразява от самия себе си, като становище. Бтв не печели пари от самото физическо гласуване на сайта. А и все пак не е същото, като при смс-ите, защото там човекът гледа през цялото време шоуто и е "заедно с него". И в рамките на него гласува. Докато тук, ясно е, че просто трябва да посочи своята позиция/становище, чрез вота. А и самата избирателна активност беше доста ниска, съпоставено с 1.3 млн души, гледали предаването. Т.е. физическо набиране на вотовете не е необходимо толкова, макар че, който няма софтуер следва да ги набира ръчно.

Ако използването на софутер следва да се тълкува, като забранено, тогава, ако си представим, че модерните телефони имаха опцията да изпратят 40 смс-а наведнъж (за да не се мори човек да праща един по един), това изпращане на много смс-и наведнъж също трябваше да е забранено. Какъв би бил смисълът ? Не са ли модерните технологии (хардуери, софтуери) направени точно затова - да помагат на човека ?  Проблем би било, ако зад този софтуер не стоеше човек, а бяха "празни", "фалшиви" вотове. Точно това вероятно са си помислили от бтв, само че не всеки вот от софтуер е фалшив. Т.е. бтв няма как да знае със сигурност, че зад вотовете пуснати със софтуер не стои човек или дори повече хора. Някой ще каже: - "Защо тогава много хора подават вотове от един компютър, т.е. от един софтуер " ? А къде пише, че е забранено ?  Логиката сочи, че след, като един човек може да ползва две или повече устройства, защо тогава много хора да не ползват едно устройство ? Важен е човешкия вот, човешката дума, а не как е изразена тя. Ако правим национално гласуване (избори) и то бъде електронно, за всеки човек ще купуваме отделно устройство ли ?

Другия атестат са оставените 24 часа за гласуване. Ясно е, че ако лимита беше само 40 вота, за тях далеч не са нужни 24 часа - става за 5 минути.

Иначе щеше да се направи, както беше гласуването със смс-ите в живите предавания - отварят се линиите за 2 часа и половина и веднага след това се затварят.

 

Този вот не е фактор, който изисква някакъв кой знае колко продължителен размисъл или нещо подобно, за да са нужни 24 часа. Другия  аргумент би бил зрителите да имат действително нужда от време да преценят, но се получава двоен стандарт с вота на участниците в живото предаване, който е доста по-кратък. Защо едни участници ще имат само около два часа за гласуване, докато трае живото предаване, а други - цял ден ? Вярно е, че в спаси талант са повече участници, но не толкова - 2/3 от тях вече отдавна са преценени, защото чакат от миналите полуфинали и хората са имали предостатъчно време да ги преценят.

 

Фактора ‘Триене на сведения в браузъра’, също не може да се каже, че е страничен, нелегален или скрит. Защото това е нормална опция и функция на браузъра, която осигурява по-бързо сърфиране, изтрива вируси, които често се помещават по тези файлове, а и осуетява възможността друг човек, седнал на компютъра, да проследява кои сайтове си посещавал. Т.е. тази функция в случая се води ресурс (официално НЕ забранен от бтв), с който гласоподавателя увеличава своя интензитет, а оттам и ефективността на гласуването си. Точно триенето на тези сведения е един от факторите, които осигуряват нови 40 вота и то на същия браузър - нещо, срещу което бтв не се е обявило официално, следователно не го забранява. Същото е, като човек да има няколко устройства, от които да гласува с по 40 вота - компютър, таблет, два телефона с интернет...

Фактора ""претоварване на сървъра"" също е доста подразбираем, като асоциация и точно с него може би някои хора асоциират нуждата да са 40 вота, а не повече - за да се даде кратка почивка на сървъра преди новата кампания.  Защото е ясно, че когато се очакват много посетители на един сървър, е логично да има рискове. От друга страна, няма как да е задължително, защото хората все пак нямат толкова време да чакат и да образуват буфери между гласуванията и по-скоро ще искат всичко да протече по-бързо...

Към целия явно непрозрачен и объркващ начин на поднасяне на условията, трябва да се прибави и непрозрачността на резултатите, тъй, като бтв не показа нито резултатите от гласуването със смс-и по телевизията, нито крайните резултати от гласуването за Спаси талант, на сайта. Което са ярки примери за непрозрачност, съмнителност или най-малкото - некомпетентно представяне на условията. 

 

След края на кампанията Спаси талант, на практика победител бях аз.

След нейното приключване бях с около 220 000 вота, втора беше танцьорката Боряна, а трети - съставът на хор Широка лъка. Класираният на финал Петър Байков имаше около 100 000 вота. След края на вота, бтв не само не съобщиха крайните резултати, но и обявиха, че несъществуващи официално правила били нарушени, защото били засечени гласове, подавани от автоматичен софтуер.

На практика, аз бях ощетен и вместо да отида на финал, бях цензуриран. С което бяха цензурирани всички хора, които гласуваха за мен. Защото вотовете бяха обезмислени, поради анулирането на близо 160 000 вота за мен, от бтв... Под предтекст, че са били подадени от изкуствен софтуер. 

В какво точно се изразява цензурата...

От сигурен източник зная, че за мен са гласували, освен всички други мои почитатели, също така и 25 души (програмисти по професия), които са били готови да подадат по около 6400 вота от всеки един от тях, ръчно. Което прави общо около 160 000 вота. Те са решили да ползват скрипт (софтуер за автоматично гласоподаване), но не за да пуска самостоятелно фалшиви вотове, а за да спестят,чрез него време, за да не набират ръчно въпросните вотове. Затова са пуснали софтуера само за час-два, за да набере точно толкова вота (не повече от желания брой вотове), които общо тези 25 души са искали да подадат, след което са го спрели (функционирал е през нощта, след третия полуфинал). Бтв са засекли участието на софтуер, но вероятно по погрешка са сметнали, че той генерира самостоятелно фалшиви вотове, зад които не стоят реални хора. Бтв явно е анулирало доста сериозно количество гласове, не само от моя краен резултат , а и от резултата на  Боряна и хор Широка Лъка, защото те също имаха около 200 000 вота накрая. Байков (който, след анулирането на гласове на първите трима участника, бе класиран на финала,като победител от кампанията "Спаси талант") имаше около 100 000.

 Идеята на тези 25 души е била да се спестят време и усилия - така, както ползващия две или три устройства едновременно пести време. Ясно е, че това не са онези фиктивни гласове, който бтв вероятно са счели, а са гласове, които,въпреки, че са подадени от софтуер, са ВАЛИДНИ, защото зад тях стоят ХОРА.

 Разбира се, първосигналното мнение на много хора е, че това е нередно, че такъв софтуер не трябва да се използва, но това значи да набираме, като роботи, гласовете един след друг на сайта. От гл.точка на улеснението, защо набираме директно номера на някой контакт на телефона ни, а не натискаме всички цифри поотделно всеки път ? Защо в пощата ни има опцията да се прати един и същ имейл на много хора, вместо да си играем да пращаме поотделно на всеки ? И най-вече, защо бтв разрешава ползването на други телефони, други браузъри и на други устройства, а се обявява, срещу този софтуер ?

 

 Съжалявам за загубеното време на всички, които са гласували за мен. Техните вотове са обезмислени.  Бих иразил своя апел към всеки, който е гласувал за мен или просто уважава това, което правя, ако има възможност, да ме подкрепи в кампанията ми за събиране на средства за реализиране на концерт и албум.

IBAN: BG53STSA93000012020637 (БАНКА ДСК)

SWIFT: STSABGSF

 

Явно на тази телевизията не може да се разчита, предвид негативното мнение и на други хора, които са работили с нея - Магърдич Халваджян и Слави Трифонов.

 

В общ аспект, бтв претендира за престъпление от страна на някои участници, в частност - измама... по конституция претендиращия следва да докаже твърденията, а самите те са несъстоятелни, докато не се докажат от съд. Явно бтв си придава и правораздавателни права - да отсъжда кой е измамник и кой - не. В същото време в обявлението си се представя, като защитник на честта и на честната игра, а дори не обявява правилник, както и скрива официалните резултати !!??

Крайно време е да се въведе закон за тези неща и некъдърни или корумпирани организатори на подобни предавания да не могат да заблуждават зрителите и да ощетяват участниците.

Самото отнасяне на вота само до интернет потребителите също е странно... първо, явява се двоен стандарт с живите предавания, където вота е със смс и е отнесен към много повече хора (ясно е, че много повече хора имат телефон, спрямо тези с интернет). Второ - при една ревизия на смс гласуване, лесно може да се провери как стоят нещата, докато при гласуване само през някакъв сайт, администратора на този сайт може да си корегира резултатите, както иска.

 В случая, бтв не само не класира когото трябва, но и  нарича някои участници - измамници, с което ги клевети пред цяла България. Имена не е споменавала, но всички, които проследиха гласуването видяха кои участници водеха и всички видяха, че след това тези водещи участници (Аз Боряна и Широка Лъка) бяха отстранени от топ 3, заради "неправилни" вотове. Те бяха с над 100 000 вота преднина пред класирания Байков накрая и след, като са отпаднали, значи на тях са анулирани самосиндикално от бтв, повече от 100 000 вота на участник.

 

 ЗАЩО БТВ ЗАМЪГЛЯВА ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ, А НЕ ГИ ОБЯВЯВА ПУБЛИЧНО ? КРИЕ ЛИ НЕЩО ? ЗАЩО ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА САЙТА СА ПОДРОБНО ОПИСАНИ, А ПРАВИЛА ЗА ‘СПАСИ ТАЛАНТ’ НЯМА ? 

  В телевизията е ясно, че се въртят доста пари. Бтв обаче не знае от всички полуфиналисти накрая кой ще има най-голям вот в резултатите от живите предавания. Защото на полуфиналите, където се класират първите двама, има и трети и четвърти участници с различен вот. И бтв, от чисто финансова гл.т. има интерес последния финалист да е онзи подгласник с най-много гласове, защото той има по-голям зрителски електорат, следователно ще привлече повече смс-и, а оттам и печалба за бтв. Въпросът е в това, че не всеки, който гласува на полуфиналите в живите предавания ще се ангажира чак дотам, че да гласува и в интернет (а много хора нямат интернет). Т.е. затова е възможно вота в онлайн гласуването "Спаси талант" да е друг. Което може да е причината бтв по изкуствен начин да класират "своя" човек, за да печелят от смс-и. Не казвам задължително, че това се е случило, но ако е някаква форма на корупция, вероятно това е причината. Защото е ясно, че ако последния финалист от Спаси талант, е някой, който иначе е доста по-надолу в крайния вот в живия полуфинал, то е ясно,че ако се класира на финала, много по-малко хора ще гласуват със смс-и за него. А това значи по-малко пари за бтв от смс-и.

Още веднъж благодаря на всички, които са ме подкрепили и единствено мога да изразя съжалението си от това, че ми беше отнета възможността да изпълня за всички почитатели на музиката, още едно мое произведение на финала.

С уважение: Димитър Величков

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






Гласувай:
1




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spasitalantizmama
Категория: Новини
Прочетен: 8307
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930